Pembahasan Soal Ujian Inggris Smk

Pembahasan Soal Ujian Inggris SMK

Rabu, 23 Mei 2012

Soal Ungkapan Meminta&Memberi&Menolak Izin

Sebelum anda menjawab soal-soal, alangkah baiknya anda pelajari ungkapan-ungkapan dibawah ini.

    Ungkapan Meminta Izin.

` Can I speak  to Roni?

`Could I use your telephone?

`Do you think I could borrow your laptop?

`May I come in?

`Can I smoke here?

`I wonder if I could borrow your typewriter?

`Do you mind if I ask you a question?

`Is it all right if I sit here?

Ungkapan Memberi Izin.

`Certainly.

`Yes, of course

`Yes, please do

`Yes, you may if you like

`By all means

`Not at all

 `Go ahead

 `Sure

Menolak Izin

`Well, actually I’d rather you didn’t

`I’d rather you didn’t

`I’m sorry, but ……………………

`I’m afraid you can’t

`Sorry, but………………………..

Choose the most appropriate answer.

Number 1.

Esti     : I need to go to the post office……………………………?

Dhena : Sure. The key is on my desk.

A. Can I use you car

B.May I have some paper

C.Do you mind going there alone

D.Would you like to drive the bus.

Senin, 21 Mei 2012

Part VI. Error Recognition.

                               PART VI.ERROR RECOGNITION.

Number 31.

Judith : May I help you?

Dara :Yes, I,m looking for a sofa.

Judith :Take a look at this one. This is the new style.Beside,this one is more comfortable of all other sofas in the store.

Number 32.

Dedy:Are you free tonight?There is a new billiard caf.

Ragil:Really?Where is it?

Dedy:Thats the one whose is closed to the train station.

Number 33.

Diro : Maam,must we have our school art performance in June?

We have a lot of talented students.

Halimah:Well, well think about it.Please submit the proposal,first.

Number 34.

Deddy : I cant recognize your sister.There are too many beautiful ladies. Which one is Shinta?

Santoso: She is the one near the window.She has curly long black hair.

Number 35.

Kenji : Its very cold outsde.Should you like having some hot drink?

Akiro : Thats a good idea. I think Wedang Jahe will be nice.

Part VII. Reading Comprehension.

Question 36-38 refer to the following letter.

Dear Dr.Beckham,

Enclosed is a check for $ 100, your honorarium for your presentation at the Fifth Annual Conference on Educational innovation.

We are very grateful to you for accepting this assignment on such short notice,Dr.Beckham. As a whole, we felt the conference was quite productive, and we think you for participating in it.

Very sincerily yours.

Karen Smith

Number 36.

What is the letter about?

A.Honorarium of the presentation. C. Educational innovation.

B.The annual conference. D. Enclosing check.

Number 37.

What is Dr. Beckham?

A.He is a banker. C.Heis an innovator.

B.He is a speaker. D. He is an announcer.

Number 38.

What is the synonyof the word grateful?

A.Joyful C.Thankful

B.Excited. D.Fascinated.

Questions 39-41 refer to the following information.

First,when the laptop computer is not in use, please shut it down to prevent from overheating.

Next, you should shut it down before placing the laptop in its carrying bag since the laptop can melt when left on,

Particularly when the notebook is placed in a container where no air or limited air is allowed to circulate.

Then, the laptops air vents must also be periodically inspected and cleaned to keep these air vents free from debris.

Then, you must also ensure that the lapto is operated on a hard surface and preferably one that provides ventilation since soft materials can block the flow of air and thus create overheating.

Finally, you must also unplug any accessories whenever the laptop computer is not in use.They not only consume power but could also lead to overheating of the laptop.

39. Why should we shut our laptop computer down?

      A.To place the container.

      B.To avoid being too hot.

      C.To allow things to circulate.

      D.To ensure it is operated.

40. What is the main idea of the last paragraph?

      A.Why you place your laptop computer bag.

      B. What you should do with tdhe laptop accessories.

      C. What you must do to overheat the computer.

      D. Why you need to inspect their air vents.

41. What is the synonym of the word "lead to"?

      A.Manage.

      B.Guide.

      C.Cause.

      D.Attempt.

Questions 42 – 44 refer to the following information.

Personally,I am stocky-small,but well built. My father is tall and leam-with very little fat. My sister is short,but wiry-she is quite thin,but muscular.Both my brothers are athletic and well-proportioned. My mother looks like a 1940’s film star .She is curvaceous, with an hour -glasses. My grandfather is fit for his age and takes plenty of exercise. He doesn’t want all his muscles to get flabby.

42. How do you describe the writer’s brothers?

      A.Small and well built.

      B. Well-proportioned.

      C. Fit for their ages.

      D. Short and thin.

43.What is the synonym of the word "well built"?

     A. With a strong body.

     B. With a big body.

     C. Very slender.

     D. Very slim.

44. What is the text about?

     A. The writer’s family description.

     B. The ideal family characters.

     C.The writer’s family diary.

Questions 45-47 refer to the following table.

SURVEY

OF ELEMETARY          Reason for lack of Computer Education

                                       

Programs

SCHOOL TEACHERS                 in Public Schools

                                                                                                  

                                                                                          Respondent

                                                                                     Number            Percent

1. Not enough computers in school                                   18                    33.3

2. Not enough time in curriculum                                       14                    25.9

3.Teachers fear computers                                                  9                    16.6

4.Not enough instructors                                                    10                    18.5

5.Poor-quality software                                                      15                    27.7

6.Too expensive                                                                 12                    22.2

   Total Number of Teachers in Survey 54*

(*Some teachers responded to more than one reason.)

45.What does the survey try to find out?

     A.The number of teachers.

     B. The reasons of the problem.

     C. The quality of the software.

     D. The instructors of the program.

46.How many teachers responded to tdhe survey?

     A. 9                                                                  C. 19

     B. 10                                                                 D. 54

47.Which of the following is considered tdhe least problematic?

     A. Teachers’ fear.                                               C. Instructors’ readiness

     B. School’s expense                                            D. Curriculum’s time allocation

Questions 48-50 refer to the following story.

Born Gordon Matthew  Sumner in Newcastle,England in 1951, the son of a milkman, Gordon Matthew Sumner. He received his name Sting from his striped sweater in which Gordon Solomon said that he looked like a bee.

Primarily a musician, he worked in the band The Police until 1984,when he went solo. Before his music career he was a ditch digger, a schoolteacher who taught English and a soccer coach. He received an honorary  Doctorate of Music degree from Northumbria University in October 1992, and from Berklee College of Music in May 1994.He plays guitar, bass guitar, mandolin, piano, harmonica, saxophone, and pan-flute, and he gave a name to his bass (Brian).

Sting is married to film producer Trudie Styler, and has six children with Trudie and ex-wife, actress frances Tomelty. Sting owns a Jacobian castle in Wiltshire, which he calls :Lake House", where he records his albums, a place in London, an apartment in New York, and a place on the beach in Malibu, California. He has been called pretentious and is accused of intellectual  arrogance for stepping into territory not usually covered by "pop stars". Along with his wife Trudie Styler and a Brazilian Indian, he started the Rainforest Foundation in 1989 to help save the rainforests.

48.What did Sting do before he joined the band "The police"?

     A. He received an honorary doctorate of music.

     B. He played guitar, mandolin, piano, harmonica.

     C. He taughtdd, coached a soccer team, dig the ditch.

     D. He married to a film producer and had six children.

49. What is the main idea of the second paragraph?

      A. The story of a milkman.

      B. The story of Gordon’s marriage.

      C. The given name of Sting’s father.

      D. The working experience of Sting.

50. What is the synonym of the word "pretentioua’ in paragraph 3 sentence 1?

       A. Faithful.                                                     C. Impressive.

       B. Insincere.                                                   D. Kind-hearted.

                          This is the end of the test.

Rabu, 25 Januari 2012

Kumpulan Soal Listening Short Conversation.

Slihkan anda lihat-lihat soal Ujian Nasional mulai tahun 2007 s/d2011.

Listening Short Conversation 2007

Number 8.

X : Could you come to my house tomorrow morning?

Y : I am sorry, I can’t. I have a meeting. But I’m free in the afternoon.

X : Okay, please come at any time.

Where will the man be tomorrow morning?

A. At the woman’s house.

B. At his own house.

C. At the cinema.

D. At a meeting.

Number 9.

X : I’d like to reserve two tickets to Makasar, please!

Y : When and how do you plan to go?

X : Garuda Airways, please. It’s for next Saturday.

How will the man go to Makasar?

A. By bus.

B. By train.

C. By plane.

D. By ship.

Number 10.

X : I couldn’t get clear picture on the television I bought two days ago.

Y : You should follow the trouble steps on the brochures, you get clear picture then.

How will the man go to Makasar?

A. A painting.

B. A brochure

C, A computer.

D. A television.

Number 11.

X : Do you mind if I use your pen to sign this paper?

Y : Just a moment. I haven’t finished writing my curriculum vitae.

What does the woman want?

A To borrow a pen.

B.To buy some paper.

C. To write an article.

D. To finish her writing.

Listening Short Conversation 2008.

Number 8.

M : According to the weather report  on TV last night, it might rain heavily in our city tomorrow.

W : In that case, I should always bring an umbrella.

What does the man say about the weather?

A. It appears on TV.

B. The woman will bring an umbrella.

C. The city will be wet.

D. The weather will be sunny.

Number 9.

M : Can I smoke here?

W : Don’t you see the "No Smoking" sign on the wall over there?

M : I’ll go out.

What did the man ask?

A. Information about a sign.

B. A question about  a notice.

C. A picture hanging on the wall.

D. Permission to light a cigarette.

Number 10.

M : I can’t let you go beyond this point without a boarding pass.

W : I realized that, but I want to say goodbye to my daughter. She is only ten.

M : I’m sorry,Mam. But you’ll have to do it here.

Why wasn’t the woman allowed to go further?

A. She was carrying prohibited stuff.

B. Her daughter asked her not to.

C. She didn’t have  a boarding pass.

D. Her plane had already  left.

Number 11.

M : Congratulation! I heard that you’ve got a scholarship.

W : Thank you very much.

M : I know that you can make it.

What does the man comment on?

A. Getting a job.

B. Studying abroad.

C. Someone’s achievement.

D. An improvement in studying.

Listening short Conversation 2009.

Number 8.

M : Hello, I’m Harry Shepherd. I really enjoy your lecture.

W : Hi Harry. I am glad you like it. Thank you.

M : I wish I could read your book.

What did the man do?

A. He gave a lecture.

B. He introduced himself

C. He thanked the woman.

D. He read the woman’s book

Number 9.

W : Are you going to the gym now ?

M : No, I’ve got a soccer game tonight. We play every week and have a lot of fun.

W : I usually play tennis once or twice a week.

What kind of sport does the man like to play?

A. Fitness.

B. Soccer.

C. Tennis.

D. Badminton.

Number 10.

M : Which one do you think would be better for me, a motor bike or a car?

W : I think a motorcycle would be suitable for you.

What will the man probably buy?

A  A car.

B. A bicycle.

C. A motorbike.

D. A mobile phone.

Number 11.  

W : May I help you, sir?

M : Yes, can I get a cup of coffee.

W : Coffee is served only in the lobby on the first floor.

What does the man want?

A. His hotel bill.

B. A cup of coffee.

C. A business partner.

D. The first coffee- break.

Listening Short Conversation 2010.

Number 8.

M: How many meals do you have a day?

W: I usually have three, but sometimes I have  no breakfast because I’m late for school  and I have to

      hurry.

M: No, I don’t. My mom enjoys cooking. She’s very good cook. So we hardly ever go to a restaurant.

What does the woman say about her mother?

A She can cook well.

B.She owns a restaurant.

C.She’s always in a hurry.

D. She never has breakfast.

Number 9.

M : I love to spend afternoon looking through used book stores.

W : Me too. And used book is so much cheaper than a new one.

M :Well for me that’s not the point. I’m looking for the first edition and other hard to find book.

What does the woman think about used bookstores?

A.They are available only in the afternoon.

B. They are hard to find anywhere.

C. They provide firsts editions.

D. They are less expensive.

Number 10

M : I lift the phone ring but there is no answer for the loading clock.

W : It’s 10 o’ clock. May be they’re still having their coffee break.

M : OK.That explains it. I’ll back in 15 minutes.

Why didn’t the man get an answer?

A. The phone is out of order.

B. Nobody was in the office.

C. The line was very busy.

D. It’s a wrong number.

Number 11.

M : You can take out up to 5 books.

W : Here’s my borrower’s card.

M : These are due back in 30 days.

How many books are allowed to be borrowed at one time?

A. More than five books.

B. Two books only.

C. Thirty books.

D. Five books.

Sabtu, 21 Januari 2012

Kumpulan Soal Listening Short Talk

Silahkan anda lihat-lihat soal Listening Short Conversation mulai tahun 2007 sd 2012.

Listening Short Conversation 2007.

Here are some steps to help install any additional software from CD or DVD.

1. Insert the disc into article drive.

2. When installation is open, follow on the screen  instructions.

3. Restart the computer, it can form to do it.

Number 12.

What is the text about?

A. Inserting the letter into drive.

B. Installing additional software from CD or DVD.

C. Following the company’s order.

D. Restarting the computer monitor.

Number 13.

When do we start following the on – screen instruction?

A.When the disc is inserted into the drive.

B. When we turn on the computer.

C. When the installation wizard open

D. When we turn off the computer.

Introducing the new Mitsubisi refrigerator MRV 264. This one is very accommodating, elegant,and

quite.It works well in an impairment.Three available colors are known white elegant grey and some

pane gold. Buy now at the new mitsubisi  agent. And you get free luxurious embroided tool with

its purpose.

Kamis, 19 Januari 2012

Kumpulan Soal Listening Pictures.

   Silahkan  lihat-liha soal-soal listening pictures yang telah diujikan pada setiap Ujian Nasional  mulai tahun  2007 s/d 2011.

Listening Pictures 2007.

Number 1.

A. There is a computer monitor on the table.

B. The serial headphones are around the bookshop.

C. The students are using the self access center.

D. The tape recorder is put beside white board.

Number 2.

A. The girls are practicing the dancing lesson.

B. They are dancing with their guests.

C. They are sitting close to each other.

D. All of them are wearing traditional dresses.

Number 3.

A. The two boys are playing musicin the flea market.

B. The woman is standing in front of the boys.

C. The lady is singing a song on the stage.

D. They’re working around the cities park.

Listening Pictures 2008.

Number 1.

A. He is wearing a raincoat.

B. He is holding sunglasses in his hand.

C. He is covering his head with something.

D. He is using a long scarf around his neck.

Number 2.

A. The man is standing behind the desk.

B. There is a lot stuff on the desk.

C. There are a lot of people on the exhibition.

D. The man is on the stage.

Number 3.

A. The man is working with the computer.

B.They are waiting for guests  to come.

C. the girls are serving dinner.

D. Some people are going to the cafe.

Listening Pictures  2009.

Number 1.

A. The woman is pushing the man.

B. They are trying to climb up the mountain.

C. The man is smiling happily.

D. The man is holding a stick.

Number 2.

A.The glasses are between the tables.. 

B. There is some fruit on the plate. 

C. The chairs are next to the window.

D. The fruit is among the glasses.

Number 3.

A.The woman is not wearing a hat.

B. They are all wearing sunglasses.

C. The two men wear jackets.

D. The woman is holding a camera

Listening Pictures 2010.

Number 1.

A. The man is talking to the woman.

B. The people are looking at the wall.

C. They are studying a picture.

D. The visitors are praying.

Number 2.

A. There is very little traffic.

B. The buildings are standing in a row

C. Pedestrians are crowding the walkways.

D. The woman has found her ways.

Number 3.

A. The woman is touching the screen.

B. The doctor is sitting behind the patient.

C  The visitors are leaving the hospital.

D. The patient is being examined.

Listening Pictures 2011.

Number 1.

A. The athletes are running along  the track.

B. They’re working on the computer.

C. People are jogging on the track mill.

D. They are leaving a race competition.

Number 2.

A. They are having fun bike.

B. They are preparing for a racing competition.

C. The people want to ride the bikes.

D. The bikes are parked on the side of  the road.

Number 3.

A. All the ladies are wearing glasses.

B. The woman in the middle is crying.

C. They are sitting in front of a picture.

D. One of the women is wearing a necklace.

Number 4.

A. The train is crossing over the bridge.

B. The passengers are boarding on the train

C.  The trains runs through the tunnel.

D. The man is getting off the train.

READING SECTION

I. Incomplete Dialogues

Questions 16-30 are incomplete dialogues. Four answers marked (A), (B), (C) and (D) are given beneath each dialogue. You have to choose the best answer to complete the dialogue.

16. Receptionist : Good afternoon, Jimbaran Inn. May I help you?

Caller : ..

A. Id like to book a twin room for tonight, please.

B. Could you please fill in this registration card?

C. No, thanks a lot. Ill try to find the inn myself.

D. Here is the key card to your room, room 411.

17. Diana : Have you heard that Rita couldnt get the job?

Rudi : Really? Shes such a talented designer. If I were the HRD Manager, ..

A. I will call Rita

B. I would hire her

C. Shed have been successful

D. She would design my office

18. Andre : I lost my wallet yesterday. Now Im flat broke.

Jimmy : Thats too bad. ..

A. What a shame!

B. Im sorry to hear that.

C. Congratulation!

D. It must be wonderful.

19. Santi : .. to our baby shower on Friday evening?

Lucia : Id really like to, but I have to work overtime that evening.

A. Would it be okay if you talk

B. Do all of you want to go

C. Would you like to come

D. Are anyone here willing

20. Stranger : Excuse me, how do I get to the bus station, please?

You : Keep walking for two blocks and ..

A. Its at the corner, on the right.

B. Its about ten minutes walk.

C. The bus station is closed.

D. Where do you want to go?

21. Mr. Hardy : .. about the extra charges on my bill.

Cashier : may I see your receipt? Well check it immediately.

A. They are still thinking

B. I think there is a mistake

C. I think I am totally right

D. Let everyone here talk

22. Rina : I think we should buy a new photocopy machine.

Aditya : Well, .. , we should first call the service agent.

A. Although its good

B. If thats what I want

C. In my opinion

D. According to me

23. Steward : ..

Clerk : That will be fifty thousand rupiahs, sir.

A. How long does it take to Medan?

B. A single ticket to Medan, please?

C. Medan is not too far from here.

D. Have you ever been to Medan?

24. Reza : When will he begin to work on the report?

Irfan : I guess ..

A. He is reporting it right now.

B. He works for a lawyer.

C. Hell start on it next week.

D. He has finished typing.

25. Manager : Santi, ..

Santi : Let me see what I can do, sir, because I have to mail these packages this

afternoon.

A. I took these boxes to the warehouse.

B. Did you take a call on line four?

C. Make these copies before 5 p.m.

D. Where is the board of directors meeting room?

26. Mr. Tirta : What is your business routine, Mr. Hanson?

Mr. Hanson : ..

A. My company mailed all our branches in Asia and Australia.

B. My company provides a complete mailing packaging.

C. My company will surely do the best mailing business.

D. My company should have employed more people.

27. Komang : .. Its very hot here.

Maya : Not at all. Here is the remote control.

A. Do you mind if I turn the air conditioner on?

B. How annoying is it if I turn the TV off?

C. Excuse me, I need to switch off the radio.

D. I will show you how to put out the fire.

28. Caller : Your phone systems may have some problems. There is no reply from the

Sales Department.

Operator : yes, no one picked up the phone. .. Would you like to leave a message?

A. They dont know how.

B. They might be at lunch.

C. They prefer facsimiles.

D. They will sell phones.

29. Gina : Was Andi the last to leave last night?

Yunita : No. I think ..

A. Mirza stayed until 10 p.m.

B. Rudi will come tonight.

C. Jimmy lives in Manado.

D. Fadli has delayed his stay.

30. Rika : You know were supposed to meet next Tuesday. Im very sorry, but something

urgent has come up.

Andre : can we fix another time? .. Im available on thet day.

A. Are you free next March?

B. Would Friday suit you?

C. What about next week?

D. Is 3 p.m. okay for you?

II. Error recognition

In questions 31-35, each number has four underlined words or phrases that are marked by (A), (B), (C) and (D). You have to identify the underlined words or phrases that need to be corrected or rewritten.

31. Yola : I was wondering if you would mind to give this letter to Mr. Adams.

A B

Henry : I wish I could but Im afraid he wont be pleased.

C D

32. Dinda : Look at the pretty girl over there, the high one next to my mother. Shes my sister.

A B

David : Really? She looks different. Her hair is curly now.

C B

33. Indah : What would you do if you had a million US dollars?

A B

Mirza : If I am that rich, I would quit job and travel around the world.

C D

34. Risma : In my opinion, Mr. Ginting is a more better teacher than Miss Aria. He is also

A

more intelligent than her.

B

George : I dont think so. Mr. Ginting is as good as the other teachers, but Miss Aria has

C

the best performance.

D

35. Vania : Hi, Rita. Havent seen you in ages! I heard youre working for a lawyer.

A B

Rita : I like really it. I can now understand people more.

C D

III. Reading Comprehension

Questions 36-50 are based on a selection of reading materials. You have to choose the best answer (A), (B), (C) or (D) to each question.

Questions 36-38 refer to the following letter.

36. What is the letter notifying Ms. Sirait of?

A. The rejection of her job application.

B. The upcoming conference in Bali.

C. The receipt of her job application.

D. The location of the new position.

37. Who wrote this letter?

A. A filling clerk.

B. The organizer of the conference.

C. An unsuccessful job applicant.

D. A manager in a company.

38. What does the word you in the letter refer to?

A. Thebes Incorporated.

B. Maya Sirait.

C. Nefertari Adams.

D. Daud Hassan.

Questions 39-41 refer to the following advertisement.

39. Who is sponsoring this event?

A. World Trade Organization.

B. The Indonesian Government.

C. Oil and Gas Industry.

D. Expert Oil Incorporated.

40. Where should one write for more information?

A. Surabaya.

B. Texas.

C. New York.

D. Jakarta.

41. Contact us for an application package!

What does the word us refer to?

A. International Trade Fair.

B. World Trade Organization.

C. Export Oil Incorporated.

D. Export Oil Indonesia.

Questions 42-44 refer to the following table.

SURVEY OF HIGH SCHOOL STUDENTS

Reasons for low ability in speaking English

No. Reason Respondent Number Respondent Percent

1. No partners to talk to 200 20

2. No confident 400 40

3. Afraid to make grammatical errors 300 30

4. Dislike English 100 10

42. What is the highest possible cause of the low ability in speaking English?

A. They dont have any partners to talk to.

B. They are not confident to speak English.

C. They are afraid to make grammatical errors.

D. They simply dont like English.

43. How many students answered this survey?

A. 1000.

B. 100%.

C. 400.

D. Unknown.

44. What does the word respondent in the table refer to?

A. Grammatical errors.

B. Number of partners.

C. High school in town.

D. High school students.

Questions 45-47 refer to the following text.

45. What does the word them in because she was so young when she lost them refer to?

A. Sight and hearing.

B. See and hear.

C. Gave and wrote.

D. Lips and throat.

46. What thing did Helen never do in her life?

A. She studied how to interact.

B. She learned a language.

C. She became a writer.

D. She gave up her effort.

47. What can be concluded about Helens life?

A. She spoke by touching her lips and throat.

B. She taught children how to write books.

C. Despite her imperfection, she was successful.

D. Though she couldnt see, she had good hearing.

Questions 48-50 refer to the following recipe.

48. What should we do after the macaroni is cooked?

A. Add the mustard and mayonnaise.

B. Wet the creamy macaroni mixture.

C. Mix the onions, paprika and salt.

D. Taste the salted water in the bowl.

49. The word coat in coat top of salad with a sprinkling of celery means ..

A. warm outer clothes

B. a formal suit jacket

C. cover the surface

D. fold something

50. What can be concluded from the recipe?

A. The food tastes very hot.

B. The food will be served cold.

C. We need to reheat the food.

D. We would love this food.

KUNCI JAWABAN PAKET 1

  1. A

  2. B

  3. B

  4. C

  5. A

  6. B

  7. C

  8. B

  9. C

  10. C

  11. B

  12. A

  13. B

  14. A

  15. B

  16. B

  17. B

  18. C

  19. A

  20. C

  21. A

  22. D

  23. B

  24. D

  25. D

  26. D

  27. B

  28. A

  29. D

  30. A

  31. D

  32. C

  33. A

  34. C

  35. B

READING SECTION

I. Incomplete Dialogues

Questions 16-30 are incomplete dialogues. Four answers marked (A), (B), (C) and (D) are given beneath each dialogue. You have to choose the best answer to complete the dialogue.

16. Receptionist : Good afternoon, Jimbaran Inn. May I help you?

Caller : ..

A. Id like to book a twin room for tonight, please.

B. Could you please fill in this registration card?

C. No, thanks a lot. Ill try to find the inn myself.

D. Here is the key card to your room, room 411.

17. Diana : Have you heard that Rita couldnt get the job?

Rudi : Really? Shes such a talented designer. If I were the HRD Manager, ..

A. I will call Rita

B. I would hire her

C. Shed have been successful

D. She would design my office

18. Andre : I lost my wallet yesterday. Now Im flat broke.

Jimmy : Thats too bad. ..

A. What a shame!

B. Im sorry to hear that.

C. Congratulation!

D. It must be wonderful.

19. Santi : .. to our baby shower on Friday evening?

Lucia : Id really like to, but I have to work overtime that evening.

A. Would it be okay if you talk

B. Do all of you want to go

C. Would you like to come

D. Are anyone here willing

20. Stranger : Excuse me, how do I get to the bus station, please?

You : Keep walking for two blocks and ..

A. Its at the corner, on the right.

B. Its about ten minutes walk.

C. The bus station is closed.

D. Where do you want to go?

21. Mr. Hardy : .. about the extra charges on my bill.

Cashier : may I see your receipt? Well check it immediately.

A. They are still thinking

B. I think there is a mistake

C. I think I am totally right

D. Let everyone here talk

22. Rina : I think we should buy a new photocopy machine.

Aditya : Well, .. , we should first call the service agent.

A. Although its good

B. If thats what I want

C. In my opinion

D. According to me

23. Steward : ..

Clerk : That will be fifty thousand rupiahs, sir.

A. How long does it take to Medan?

B. A single ticket to Medan, please?

C. Medan is not too far from here.

D. Have you ever been to Medan?

24. Reza : When will he begin to work on the report?

Irfan : I guess ..

A. He is reporting it right now.

B. He works for a lawyer.

C. Hell start on it next week.

D. He has finished typing.

25. Manager : Santi, ..

Santi : Let me see what I can do, sir, because I have to mail these packages this

afternoon.

A. I took these boxes to the warehouse.

B. Did you take a call on line four?

C. Make these copies before 5 p.m.

D. Where is the board of directors meeting room?

26. Mr. Tirta : What is your business routine, Mr. Hanson?

Mr. Hanson : ..

A. My company mailed all our branches in Asia and Australia.

B. My company provides a complete mailing packaging.

C. My company will surely do the best mailing business.

D. My company should have employed more people.

27. Komang : .. Its very hot here.

Maya : Not at all. Here is the remote control.

A. Do you mind if I turn the air conditioner on?

B. How annoying is it if I turn the TV off?

C. Excuse me, I need to switch off the radio.

D. I will show you how to put out the fire.

28. Caller : Your phone systems may have some problems. There is no reply from the

Sales Department.

Operator : yes, no one picked up the phone. .. Would you like to leave a message?

A. They dont know how.

B. They might be at lunch.

C. They prefer facsimiles.

D. They will sell phones.

29. Gina : Was Andi the last to leave last night?

Yunita : No. I think ..

A. Mirza stayed until 10 p.m.

B. Rudi will come tonight.

C. Jimmy lives in Manado.

D. Fadli has delayed his stay.

30. Rika : You know were supposed to meet next Tuesday. Im very sorry, but something

urgent has come up.

Andre : can we fix another time? .. Im available on thet day.

A. Are you free next March?

B. Would Friday suit you?

C. What about next week?

D. Is 3 p.m. okay for you?

II. Error recognition

In questions 31-35, each number has four underlined words or phrases that are marked by (A), (B), (C) and (D). You have to identify the underlined words or phrases that need to be corrected or rewritten.

31. Yola : I was wondering if you would mind to give this letter to Mr. Adams.

A B

Henry : I wish I could but Im afraid he wont be pleased.

C D

32. Dinda : Look at the pretty girl over there, the high one next to my mother. Shes my sister.

A B

David : Really? She looks different. Her hair is curly now.

C B

33. Indah : What would you do if you had a million US dollars?

A B

Mirza : If I am that rich, I would quit job and travel around the world.

C D

34. Risma : In my opinion, Mr. Ginting is a more better teacher than Miss Aria. He is also

A

more intelligent than her.

B

George : I dont think so. Mr. Ginting is as good as the other teachers, but Miss Aria has

C

the best performance.

D

35. Vania : Hi, Rita. Havent seen you in ages! I heard youre working for a lawyer.

A B

Rita : I like really it. I can now understand people more.

C D

III. Reading Comprehension

Questions 36-50 are based on a selection of reading materials. You have to choose the best answer (A), (B), (C) or (D) to each question.

Questions 36-38 refer to the following letter.

36. What is the letter notifying Ms. Sirait of?

A. The rejection of her job application.

B. The upcoming conference in Bali.

C. The receipt of her job application.

D. The location of the new position.

37. Who wrote this letter?

A. A filling clerk.

B. The organizer of the conference.

C. An unsuccessful job applicant.

D. A manager in a company.

38. What does the word you in the letter refer to?

A. Thebes Incorporated.

B. Maya Sirait.

C. Nefertari Adams.

D. Daud Hassan.

Questions 39-41 refer to the following advertisement.

39. Who is sponsoring this event?

A. World Trade Organization.

B. The Indonesian Government.

C. Oil and Gas Industry.

D. Expert Oil Incorporated.

40. Where should one write for more information?

A. Surabaya.

B. Texas.

C. New York.

D. Jakarta.

41. Contact us for an application package!

What does the word us refer to?

A. International Trade Fair.

B. World Trade Organization.

C. Export Oil Incorporated.

D. Export Oil Indonesia.

Questions 42-44 refer to the following table.

SURVEY OF HIGH SCHOOL STUDENTS

Reasons for low ability in speaking English

No. Reason Respondent Number Respondent Percent

1. No partners to talk to 200 20

2. No confident 400 40

3. Afraid to make grammatical errors 300 30

4. Dislike English 100 10

42. What is the highest possible cause of the low ability in speaking English?

A. They dont have any partners to talk to.

B. They are not confident to speak English.

C. They are afraid to make grammatical errors.

D. They simply dont like English.

43. How many students answered this survey?

A. 1000.

B. 100%.

C. 400.

D. Unknown.

44. What does the word respondent in the table refer to?

A. Grammatical errors.

B. Number of partners.

C. High school in town.

D. High school students.

Questions 45-47 refer to the following text.

45. What does the word them in because she was so young when she lost them refer to?

A. Sight and hearing.

B. See and hear.

C. Gave and wrote.

D. Lips and throat.

46. What thing did Helen never do in her life?

A. She studied how to interact.

B. She learned a language.

C. She became a writer.

D. She gave up her effort.

47. What can be concluded about Helens life?

A. She spoke by touching her lips and throat.

B. She taught children how to write books.

C. Despite her imperfection, she was successful.

D. Though she couldnt see, she had good hearing.

Questions 48-50 refer to the following recipe.

48. What should we do after the macaroni is cooked?

A. Add the mustard and mayonnaise.

B. Wet the creamy macaroni mixture.

C. Mix the onions, paprika and salt.

D. Taste the salted water in the bowl.

49. The word coat in coat top of salad with a sprinkling of celery means ..

A. warm outer clothes

B. a formal suit jacket

C. cover the surface

D. fold something

50. What can be concluded from the recipe?

A. The food tastes very hot.

B. The food will be served cold.

C. We need to reheat the food.

D. We would love this food.

KUNCI JAWABAN PAKET 1

  1. A

  2. B

  3. B

  4. C

  5. A

  6. B

  7. C

  8. B

  9. C

  10. C

  11. B

  12. A

  13. B

  14. A

  15. B

  16. B

  17. B

  18. C

  19. A

  20. C

  21. A

  22. D

  23. B

  24. D

  25. D

  26. D

  27. B

  28. A

  29. D

  30. A

  31. D

  32. C

  33. A

  34. C

  35. B

SOAL TES KENDALI MUTU

SMK

SEMUA PROGRAM KEAHLIAN

TAHUN PELAJARAN 2009/2010

Mata Uji : Bahasa Inggris

Kelas : III

Waktu : Bahasa Inggris

Hari/ tanggal :

PETUNJUK UMUM

1. Perhatikan dan ikuti petunjuk pengisian pada lembar jawaban yang disediakan.

2. Periksa dan bacalah soal sebelum anda menjawabnya.

3. Jumlah soal sebanyak 50 butir, setiap butir terdiri atas 5 (lima) pilihan jawaban.

4. Laporkan kepada pengawas ujian, jika terdapat tulisan yang kurang jelas, rusak atau jumlah soal kurang.

5. Mintalah kertas buram kepada pengawas ujian, jika diperlukan.

6. Periksa pekerjaan anda sebelum diserahkan kepada pengawas ujian.

7. Tidak diizinkan menggunakan HP, kamus, atau alat Bantu lainnya.

A. LISTENING COMPREHENSION

PART I. Directions: There are three items in this part. For each item, you will see a picture on your test paper and you will hear four short statements. The statements will be spoken TWO TIMES. They will not be printed on your test paper, so you must listen carefully to understand what the speakers say.

When you hear the four statements, look at the picture on your test paper and choose the statement that best describes what you see in the picture. Then, on your answer sheet, find the number of the question and mark your answer.

Look at the sample below. Now listen to the four statements.

Sample Answer

Statement (B), Theres a bookcase behind the man, best describes what you see in the picture. Therefore, you should choose answer (B).

Now lets begin with the picture marked number (1) on your test paper.

PART II. Directions: There are four items in this part of the test. For each item, you will hear a question or statement spoken in English followed by three responses, also spoken in English. They will be spoken TWO TIMES. They will not be printed on your test paper, so you must listen carefully to understand what the speakers say. You are to choose the best response to each question or statement.

Now listen to a sample question.

You will hear : Sample Answer

You will also hear :

The best response to the question, How are you? is choice (A), Im fine. Thank you. Therefore you should choose answer (A).

Now lets begin with question number (4) on your test paper.

4. Mark your answer on your answer sheet.

5. Mark your answer on your answer sheet.

6. Mark your answer on your answer sheet.

7. Mark your answer on your answer sheet.

PART III. Directions: There are four items in this part of the test. For each item you will hear a short conversation between two people. You will hear the conversations TWO TIMES. They will not be printed on your test paper, so you must listen carefully to understand what the speakers say. On your test paper, you will read a question about each conversation. The question will be followed by four answers. You are to choose the best answer to each question.

Now, lets begin with question number (8) on your test paper.

8. What will the man do?

A. He will promote the companys new products.

B. He will go and find out the customers job.

C. He will make some phone calls.

D. He will make some products.

9. What is the womans advice?

A. Keep busy.

B. Relax a little.

C. Work harder.

D. Keep running.

10. Why does the man like the tie?

A. It matches his suit.

B. It really suits him.

C. It fits him very well.

D. It doesnt cost too much.

11. Where would the man like to meet next?

A. At the hotel.

B. In the station.

C. At the airport.

D. At the convention.

PART IV. Directions: In this part of the test you will hear two short talks. Each will be spoken TWO TIMES. They will not be printed on your test paper, so you must listen carefully to understand what the speakers say.

Now lets begin with short talk number (12) on your test paper.

12. What is the announcement about?

A. How people reach their destinations faster.

B. Why people arent allowed to take taxis.

C. When the terminal is open for taxis.

D. Where people can wait for taxis.

13. Why should people follow the rules?

A. To arrive faster.

B. To avoid a fine.

C. To receive better services.

D. To avoid paying too much.

14. What is the advertisement about?

A. The airlines expansion routes.

B. The beauty of Southern Asia.

C. The changes of the flights departures.

D. The opening of the new airline company.

15. What is a benefit of the new service?

A. Fast aircrafts.

B. Special tickets.

C. Reduced airfares.

D. Daily departures.

THIS IS THE END OF THE LISTENING COMPREHENSION SECTION

GO ON TO THE READING SECTION

READING SECTION

PART V. Directions: Questions 16 30 are incomplete dialogues. Four clauses/sentences, marked (A), (B), (C), or (D), are given beneath each question. You are to choose the one clause/sentence that best completes the dialogue. Then, on your answer sheet, find the number of the question and mark your answer.

16. Mila : The soup is delicious, isnt it?

Bintoro : Its a bit tasty.

A. I dont think so.

B. I dont have any idea.

C. I couldnt agree more.

D. I absolutely agree with you.

17. Gina : Where is the meeting room? It seems I got lost.

Aruni : Its near the swimming pool. Just walk down this pathway and

A. turn right near the water tank.

B. ask somebody near you.

C. the meeting has finished.

D. take the hotels car.

18. Fabian : What do you like to do with all of your family?

Kenny : , we love eating very much.

A. We will go to the bookstore

B. We visit some amusement park

C. We like to try different kind of culinary

D. We spent our time watching TV together

19. Receptionist: Anaya Hotel, Diane speaking, may I help you?

Leech : Yes, for three days at the end of December.

Receptionist: Im so sorry, sir. Were running out those rooms. We only have the rooms

facing garden.

A. I need two tables at smoking section

B. Id like to reserve a large meeting room

C. Id like to book a room facing the beach

D. I want to have some orchids from your garden

20. Anissa : When can you come to my office? I need your help badly.

Syahri : Im very busy this week.

A. Maybe I forget it.

B. Maybe next week.

C. I dont know your office.

D. How about this afternoon?

21. Receptionist : The Emerald office. Good morning.

Arkan : Good morning. Can I speak to Mr. Yudi, please?

Receptionist : . Can I take a message?

A. Yes, just a moment, please.

B. Im sorry. He is not here at the moment.

C. Would you like to leave a message?

D. Ill call back later.

22. Detective: What were you doing when the accident happened?

Mr. Smith: .

A. I was talking to a friend around the corner

B. I watched what happened from across the street

C. I have been watching the accident with my friend

D. I had been talking to a friend when the accident happened

23. Dicky : Listen, were just going around the corner for a drink.

Santi : Well, Id love to, but Im not sure I have time.

A. Would you join us?

B. Will you invite me?

C. Will you go to the corner?

D. Would you buy me soft drink?

24. Inderi : Oh God, I failed in my final test. What should I do now?

Indry : , so you can take a remedial test later.

A. I will give a test

B. You will study hard

C. You have to study hard

D. I will borrow your book

25. Arie : I plan to continue my study after I graduated. How about you?

Ria : I have to find a job but I wish so I can go to university, too.

A. my parents are working

B. I had passed the examination

C. I dont need to study anymore

D. my parents had enough money

26. Tuti : New Year is almost coming. What will you do for spending the holiday?

Tita : My uncle owns it.

A. We will visit our relatives in Bali.

B. We will go fishing at the beach.

C. We will stay in one of the hotel in Lombok.

D. We will stay at home and watch TV together.

27. Lena : Which one do you think would be better for me, taking an English course or

taking a French course?

Yuriko : Well, I think since your English is already quite good.

A. Youd better take another foreign language.

B. Parish is a well known city for its fashion.

C. English is an international language.

D. Youd better go to Paris, first.

28. Cynthia : Housekeeping division, Cynthia speaking, may I help you?

Guest : Im running of toilet paper,

A. could you buy me a newspaper?

B. would you please bring some for me?

C. can you show me where the toilet is?

D. would you help me with my runny nose?

29. Otong : I heard that youre leaving at Pondok Indah, now. Cant believe it!

Hasanah : Thank you very much. Thats also a miracle for me.

A. I do really proud of you.

B. Im sorry to hear that.

C. What a pity!

D. Poor you.

30. Igor : My computer is out of order. I dont know what to do. Could you help me?

Paul : Why dont you ask Wendy? He is a computer programmer.

A. I can fix your computer.

B. He is able to solve your problem.

C. His computer is very sophisticated.

D. We need to learn about technology.

PART VI. Directions: In items 31 35, each item has four underlined words or phrases, marked (A), (B), (C), (D). You are to identify the one underlined word or phrase that should

be corrected or rewritten, and mark your answer.

31. Erika : Daddy, might I go to camping with my senior high friends?

A B

Daddy : Im sorry, you cant. There will be grandmas birthday party at that time.

C D

32. Today, more and more people realize that knowing how to use computer is really

A B

helpful. By having the ability, we will get the more benefit than we dont have it.

C D

33. Mother : Im going to go to Hotel Kinasih. I have to follow a workshop over there.

A B

Bertha : Kinasih? Where is it?

C

Mother : Its the one where is located near Lido Lake, Sukabumi.

D

34. Nila : If you have to make a choice, which one would you take, working alone or

A B

working with a team?

C

Sheila : Id better be with a team to work by myself.

D

35. Sania : What happened to your car? I heard that you got an accident.

A B

Britney : It grazes another car when I was trying to park.

C D

PART VIII. Directions: Questions 36 50 are based on a selection of reading materials, such as notices, letters, forms, articles, and advertisements. You are to choose the one best answer the questions (A), (B), (C), or (D). Answer all the questions following each reading selection on basis of what is stated or implied in the selection.

Questions 36-38 refer to the following letter.

Dear Mr. Bibit :

You have been highly recommended by several of our members as a speaker for the banquet that closes a two-day meeting of the Indonesian Association of Travel Agents. The place is the Sheraton Inn in Balikpapan; the date is the evening of Sept 23.

The banquet is a purely social affair, climaxing two days of hard work, and we prefer an address on the light side, but with an inspiration theme. I would leave it to you to select a topic, which I know will be appropriate for the occasion.

May I hear from you by August 23? Please indicate in your reply the financial arrangements you require. Just as soon as we have reached an agreement, I will send you more details, including a tentative convention program.

Sincerely yours,

Chandra Hamzah

36. When will the occasion take place?

A. On August 23

B. On Sept 23

C. In two days

D. In the evening

37. What is the main idea of the paragraph 2?

A. The topic that will be selected.

B. The person who is going to speak.

C. The programs that will be included.

D. The description of the place will be used

38. The word banquet in paragraph 2 has the closest meaning with :

A. Event.

B. Venue.

C. Occasion.

D. Reception.

Questions 39 41 refer to the following table

Mr.Gatots diary

Sun Mon Tues Wed Thurs Fri Sat

7 8

Fly to Jakarta 9

Meeting Mr. Anto 10

Visit factory 11

Fly to Sydney 12

Free day 13

Meeting Ms.aty

14

Free day 15

Visit factories 16

Return to Delhi 17

18 19 20

39. What can the table explain?

A. Its factorys time table.

B. Its daily event at factory.

C. Mr. Gatots working schedule.

D. Mr. Gatots weekly meetings.

40. How many days does Mr. Gatot travel in a week?

A. One

B. Two

C. Three

D. Four

41. What is Mr.gatots profession?

A. A clerk.

B. An operator.

C. A plant manager.

D. A front desk officer.

Questions 42 44 refer to the following advertisement.

Jameson-Saville PLC

BUSINESS CONTROLLER

Salary 45,000+car

Location : Hanoi, Vietnam

Succesful applicant will have :

Minimum 6 years experience

Experience in S.E Asia

Excellent English and Vietnamese

Send an up-to-date CV to T.Clapman, jameson-Saville PLC, 1-4 Marple way, London W3 ORG

42. What is the purpose of the text?

A. To entertain the reader.

B. To describe a business controller.

C. To inform the reader a job vacancy.

D. To tell the reader about a successful applicant.

43. What will the successful applicant get?

A. Excellent English and Vietnamese.

B. Experience in S.E Asia.

C. 6 years experience.

D. Salary and car.

44. the word controller has the closest meaning to:

A. Programmer.

B. Supervisor.

C. Manager.

D. Employer.

Questions 45 47 refer to the following script.

Interviewer: Thats the end of the first part. Now we are going to move on to the task. In this part of the test you and your partner will ask each other question. I am giving each of you a task sheet. Read it carefully and, when you are both ready, student B can start to ask student A some questions about a company. Do you understand? Now turn over your task sheets. Are you ready? You start student B.

45. What do you understand from the script?

A. The interviewer asks some questions.

B. The students are giving a task sheet.

C. The interviewer guides the students.

D. The students are turning over the task.

46. What should the student B do now?

A. Read the task .

B. Move on to the task.

C. Ask some questions to A.

D. Turn over the sheets to A.

47. In what part of the test are the students?

A. One.

B. Two.

C. Part A

D. Part B

Questions 48 50 refer to the following text.

Ask Rahman Suherman what his business was and he said: we did everything. SUHERMAN INTERNATIONAL was really several companies in one. It was set up in the early seventies by two Singaporean brothers, Ali and rahman Suherman, specializing in the transportation of goods overseas by air or by surface transport in 1980, it expanded into the home market, handling house removals and providing storage facilities.

Based in Singapore, it opened offices in coastal cities, starting with Kyoto and Sydney in the mid-eighties.

48. What is the purpose of the text?

A. To describe transportations in the mid-eighties.

B. To explain Singaporean brothers business.

C. To inform the readers about Singapore.

D. To tell the readers to fly with Suherman.

49. Who were the founders of the company?

A. Kyoto and Sydney.

B. Ali and Rahman Suherman.

C. Early seventies and eighties.

D. Home market and storage facilities.

50. What is the synonym of the word expanded?

A. Spread.

B. Enlarge.

C. Extended.

D. Developed.

Incoming search terms:

  • pembahasan lll Reading comprehension 36-50

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>