50 Soal Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 2 Dan Jawabannya


50 Soal Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 2 dan Jawabannya

TEXT 1

WHY THE SKY IS HIGH

A long time ago, the sky was close to the earth. When you stood up and stretched your arms, you could touch it.

One day, a farmer brought some coconuts for his wife. His wife wanted to drink the juice inside. She knocked on of the coconuts against a rock to break open the shell

Thats not the way to do it, her husband said. You should cut it open with a knife

He gave her his bolo or jungle-knife

His wife raised the knife to cut the coconut shell. crack !. As she lifted the knife about her head it split open the sky and there was heavy rain.

The woman told the sky, Will you please go a little higher? I cant raise my knife high enough to cut this coconut shell

She raised the knife over her shoulder the second time. Once again, it hit the sky and there was thunder and lightening

You are still too low, the woman said to the sky. Please go higher.

She raised the bolo a third time. It still cracked the sky. There was a typhoon, and the womans house was almost blown away by the fierce wind.

What are you doing? cried her husband, Cant you even try to open a coconut shell without causing a typhoon?

Its not me, his wife answered. Its the sky which is too low. I need more room to use the knife.

Finally, the woman became very angry. She looked up and shouted at sky. Youd better do as I told. Otherwise I shall cut you to pieces.

The clouds rose and rose and the sky went up higher and higher. Thats why it is now so high.

51.What is the type of the text above?

a.narrative

b.descriptive

c.report

d.recount

e.news items

52.What is the social function of the text?

a.To describe about coconut shells

b.To entertain the readers with fairy legend

c.To inform readers about coconut shells

d.To describe how the farmers open the coconut shells

e.To explain to readers why its hard to open coconut shells

53.Based on the text above, what made the woman get angry?

a.The sky went up too high

b.He husband didnt want to help her

c.She couldnt cut the sky into pieces

d.Her husband forbade her to crack the coconut shell open

e.The sky gave her rain, thunder, lightening, and typhoon

54.Which one of the following statements is NOT TRUE according to the text?

a.A bolo is a jungle knife

b.The woman tore the sky for several times.

c.A very long time ago, the sky was very low

d.The farmer broke the coconut with the knife for his wife

e.The farmers wife wanted to drink some coconut water

55.She knocked one of the coconuts against a rock to break open the shell (paragraph 2).

The underlined word can be replaced by__ .

a.cut

b.stroke

c.opened

d.kicked

e.threw

TEXT 2

Kendari SAR Team Found 3 More Victims

KENDARI, Southeast Sulawesi, on Thursday a searching and rescue team found three more victims from a ship that sank in Banda Sea, who had been missing since the incident occurred on Friday last week. They were Aris Triono, the captain of Amami cargo Ship, Takub, a crewman, and Suharto, a passenger.

They were found on Thursday floating in waters close to Menui Island, Central Sulawesi Province. The province is adjacent to South East Sulawesi Province, within those territory lies the Banda Sea. Two other victims were earlier saved by SAR team in the Banda Sea on Saturday last week only a day after the ship sank due to the bad weather.

The SAR team is still searching for 10 crew members and a passenger still missing from the incident, said Rocky Asikin, the head of Kendari SAR Team.

56.The communicative purpose of the text is ___ .

a.to retell past experience

b.to describe particular thing

c.to explain about SAR teams work

d.to persuade readers to help victims

e.to inform readers about an important event

57.Why did the ship sink to the sea? It happened because ______

a.the weather was bad

b.the ship was broken

c.the ship was over loaded

d.there was a leak in the ship

e.the ship crashed another ship

58.How many crew members and passengers included in the accident?

a.two

b.three

c.five

d.sixteen

e.more than sixteen

59.Who is the source of the news?

a.SAR team

b.Yakub, a crewman

c.Suharto, passenger

d.Aris Triono, the captain

e.Rocky Asikin, the head of SAR team

60.SAR team found three more victims.

The underlined word means ___ .

a.a passenger of a ship

b.a person who join the SAR team

c.a person who cures the sick people

d.a person who helps the injured people.

e.a person that is injured or killed in an accident

TEXT 3

Della and Jim Young, newly married, were poor. Jims wage was enough to rent only a very small apartment. But there were two things of which each was extremely proud. Della had the longest and most beautiful hair in all New York, thought Jim, as he watched her combing it; and Jim possessed a magnificent gold pocket watch, given by his father.

Christmas was drawing near, and Jim and Della began to think what present they could afford to give each other. Della always noticed sadly, when Jim looked at his watch (which he did whenever he had an excuse to), that it was fixed to the button-hole of his coat by common old leather strap. He really needed a gold chain. And Jim often thought, as he looked at Della doing her long hair, how well it would looked if only he could buy her jeweled comb to hold it in place. But a gold watch-chain or jeweled hair-comb would have cost far more money than either of them possessed.

Now it was Christmas Eve. With tearful eyes Della had counted the money she had saved for Jims Christmas present for the tenth time 87 cents. If only I knew … she thought. Then suddenly she had a wonderful idea. She hurriedly putting on her old hat and coat, she ran down the street to the shop with the notice Hair bought. She entered and an hour later walked out of the shop richer by 15 dollars, but without her chair! On the way home she stopped at every watchmakers shop until at last she found exactly the right chain to suit Jims watch.

Returning home, with one dollar and 87 cents left in her pocket, she had just enough time before Jim arrived home from work to wrap the precious gift. She also curled her remaining hair. When Jim saw it, he was speechless. Oh Jim, dont look at me like that. It will grow again, Della cried. And I had to do it. Here. She gave the parcel to Jim, you see, I had to sell my hair to get money for your present! Merry Christmas, dear.

When Jim opened it, he collapsed on a chair. I think wed better put our presents away for a while, he said gently at last, You see, Ive sold my watch to but this comb for your hair. He gave the package to Della.

Nodding while tears rose in her eyes too, Della gave Jim a brave smile and said, Our gifts are the best presents in the world, you know?

61.What did Della do to get the money to buy her husband a Christmas present after she counted that her saved money wasnt enough?

a.she didnt want to spend the money she had saved

b.she couldnt think what to buy for 87 cents money

c.she did not understand why she had such little money

d.she thought Jim hadnt saved any money

e.She sold his long and beautiful hair

62.Della thought theirs were the best Christmas present in the world because they ___ .

a.had cost a lot of money

b.would be useful for a long time

c.how I could get some more money

d.spent really a great deal of time

e.showed how much they loved each other

63.Which one is TRUE according to the text?

a.Della and Jim were a well-to-do family

b.Della and Jim could give each other a Christmas gift

c.Della didnt want to sell her long and beautiful hair

d.Jim finally gave his magnificent gold pocket watch to his wife as a Christmas present

e.Della and Jim couldnt celebrate the Christmas since they didnt have enough money.

64.She hurriedly putting on her old hat and coat (paragraph 3).

The word putting on means ___ .

a.charging

b.ironing

c.wearing

d.washing

e.keeping

TEXT 4

Denpasar, Bali; Environmental Organization Fauna Conservation for Life (EOFCFL) claimed that Bali is the biggest site of turtle trading in the country.

In the period between May through to August 1999, it was reported, some 9,400 of the protected animals had been traded.

According to Putu Lisa Kusuma Mustika, a reptile expert from the Indonesian World Wildlife Fund (WWF), tortoises have long been killed in several of Indonesia, with the highest number in Bali.

Most of them are consumed as food while some of them are used for traditional ceremonies, Putu told Antara.

Besides its meat, Putu said, tortoise shells are also used as souvenirs for tourists.

65.The communicative purpose of this text is ___ .

a.To describe the threatened turtle in Bali

b.To tell the readers that turtles are threaten to extinct

c.To inform about important and newsworthy events

d.To explain the important of protecting turtles

e.To describe the way how to preserve turtles

66.What is the main information of the article above?

a.Turtle trading

b.A reptile expert

c.The protected animals

d.Fauna Conservation for life

e.Souvenirs from tortoise shells

67.It can be concluded form the text that ___ .

a.Turtles are not protected animals

b.Turtles are mostly traded in Bali

c.Turtles mainly traded for souvenirs

d.Traditional ceremonies always require turtle

e.Because they are not preserved, turtles are threatened to extinct

Text 5

The sugar glider is a marsupial, just like the other Australia animals the Kangaroo, the koala and the wombat for instant. The sugar glider is a possum very similar to the tupai in Indonesia. It basically lives in trees. It eats leaves and fruit. However, the Australia sugar glider has a very special skill. It can jump from tree to tree like a tupai but it can also sort of fly as well. In fact, it glides or terbang laying in Bahasa Indonesia. When it jumps from one tree to another it spreads its four legs out wide; and its extra skin also spreads out and function like a parachute.

68.What does the text mainly tell us about?

a.The Koala.

b.The sugar glider.

c.The Kangaroo.

d.The wombat.

e.Australia animals

69.Why can sugar glider jump from tree to tree?

a.It eats leaves and fruit.

b.It basically lives in trees.

c.It has a very special skill

d.It can spread its legs and skin out wide.

e.It is very similar to the tupai in Indonesia.

70. it spreads its four legs out wide

The underlined word means

a.executes

b.expand

c.exceeds

d.examines

e.extends

TEXT 6

Young Stars

The finalists of Akademic Fantasi Indonesia 1 (AFI) are wonderful young people.

Mawar who was born on 26 February 1985 is a cute girl. She has straight, short hair. Her bright skin, chubby cheeks and lovely smile make her look very marvelous. She is not very tall. However, her weight which is 40 kgs matches her body well and makes her look cute.

Unlike Mawar, Ve looks tall. She is 1.69 meters tall. She looks quiet slim. She weighs 45 kgs. Compared to Mawar, Ve looks darker. The 22-yeas-old girl has black, straight hair.

Another finalist is Ismail who is better known as Smile. The young man who was born on 16 September 1983 looks much bigger and taller than his two female friends. He is tall and muscular. His complexion is fair and his hair is short and straight.

71.What is the main information of the text?

a.Ve AFI

b.Mawar AFI

c.Ismail AFI

d.The finalist of AFI

e.The characteristics of AFI

72.What is the organization of the text above?

a.general statement description

b.general classification description

c.identification description

d.orientation event resolution

e.orientation complication – resolution

73.Which one is true about Mawar?

a.She is taller than Ve.

b.She is heavier than Ve.

c.Her skin is darker than Ves

d.She taller than smile

e.She is younger than Smile.

74.Her bright skin, chubby cheeks. (Paragraph 2)

The underlined word can mean

a.white

b.dark

c.black

d.brown

e.brownish

TEXT 7

The students of IA have just finished doing an experiment in the laboratory. It is nine fifteen. It is time for them to have a break now. Etvia and her friends are in his canteen. The canteen is big and clean. There is a washing table with the sentence wash your hands before and after eating above it. There are bowls of side-dishes and drinks sold in the canteen. All the students queue up to buy their food. Discipline and obedience help to make sure every body follows the canteen rules. The rules are to queue up to buy food and not to split on the floor. If the students are cooperative, the canteen will be clean and safe.

75.Where are the students now?

a.In the laboratory

b.In the library

c.In the canteen

d.In the classroom

e.In the office

76.What are the canteen rules?

a.Discipline and obedience.

b.Dont be noisy in the canteen

c.Work together to prepare food.

d.Wash your hands before and after eating.

e.Queue up to buy food and not to spit on the floor.

77.There is a washing table with the sentence wash your hands before and after eating above it.

The word it refers to

a.The washing table

b.The sentence

c.The canteen

d.The hand

e.The rule

TEXT 8

CAREER OPPURTUNITY

Our company-one the biggest national pharmaceutical trading company (pharmaceutical raw materials including food; feed; cosmetics)is offering a challenging position.

OPERATIONAL DIRECTOR

Right candidate should possess a degree from reputable University either abroad/ local with at least 10 years experience in company with similar activities. Being a team leader you are expected to be dynamic; innovation with a strong capacity to perform in a multicultural environment. Sharp with a strong initiative; self motivated and hardworking. For the right candidate we are willing to offer competitive and benefit package which will suit to your needs for your long term career development. Please forward your application letter with your CV covering details of your previous employment records professional achievement plus a recent photograph and contact phone number to

PO. BOX 199 JKP 10019

Application should reach us by 10 the October 2008 and will be treated with the strictest confidence. Only applicant who meets our requirements will be contacted for selections and on interview.

78.Which one is not requirement needed?

a.good at operating computer

b.a degree from reputable university

c.innovative, self motivated and hard working

d.at least 10 years experience in a company

e.dynamic and innovative to be the team leader

79.Please forward your application letter with your CV…., Line 1

The underlined word stands for

a.Cultural variety

b.Curriculum vitae

c.Company vacancy

d.Competence and vita

e.Creativity and validity

80.The text above is a kind of functional text in the form of ____

a.Announcement

b.Advertisement

c.Invitation

d.Brochure

e.Notice

81.What position is the company offering?

a.A team leader

b.A challenging position

c.A career opportunity

d.An operational director

e.A marketing manager

TEXT 9

SUTHGATE AREA

Brand new luxury 1 and 2 bedroom apartments. At Heatherdowns and Green Street. Convenient to Southgate Shopping Center. Close to bus route 22.

Rentals from $250 include the following utilities: heat, air, shag carpet, appliances, dishwasher, patio, laundry, room, pool, 1 year lease and security deposit.

One- preschool-aged child considered in 2 bedrooms.

Absolutely no pets.

Model open weekdays 1-6, Sun. 1-5 by appointment 241-7721. Managed by Sands Corporation.

An equal housing opportunity.

82.Which of the following statement is TRUE according to the text?

a.There is no lease required.

b.Open only in weekend

c.The bus route is far away.

d.The rent includes some utilities.

e.Only one-bedroom apartment are available.

83.Which of the following families would be able to rent an apartment according to the advertisement?

a.A man with a small cat

b.A woman and her twelve-year-old child.

c.A husband, wife and their preschool child.

d.Under five-year-old baby and his pet

e.A husband, wife and two small pets.

84.Rentals from $250 include heat, air, shag carpet, appliances

The underlined word means ..

a.devices

b.requirements

c.improvements

d.apartments

e.payment

TEXT 10

Breakfast is provided free of charge. We also have special discount on food and drinks at our restaurant for all registered guests. On top of that, theres a fifty percent discount for children below 12 at our restaurant. We are located close to the apple garden and butterfly farm. You can also see the sunset and sunrise from our room. Children would also be entitled to free horse riding lessons every morning.

Rp.430, 000 per night

COOL HEVEN, BATU HIGHLANDS, MALANG

Reservation: (0341) 7689980

Email: coolheaven@yahoo.com

85.Which is free of charge in the hotel?

a.Having food and drinks in the restaurant.

b.Having breakfast and horse riding lesson.

c.Entering the apple garden.

d.Staying for nights.

e.Registered guest

86. On top of that, theres a fifty percent discount for children below 12 at our restaurant.

The underlined word means

a.over

b.under

c.after

d.above

e.in the age of

TEXT 11

Koes Plus was well known as pop music group in the seventies until the eighties. At that time most Indonesia people were ____(87) about their songs because they were nice and simple. Every radio station broadcasted these songs and always put them in the top of pop music. Their music shows were always full of _______ (88).

87.a. fanatical

b. dissatisfied

c. crazy

d. disappointed

e. boring

88.a. followers

b. spectators

c. participants

d. speakers

e. members

TEXT 12

A tiger once caught a fox while hunting for food. The fox was very bold. I am the king of the forest, he said. But the tiger grew ____ (89) and said that he would eat the fox at once. If you dont believe me, come for a walk with me, answered the fox quite calmly. Youll soon see whether all the other animals are afraid of me or not. Tiger agreed to go with the fox. _____ (90) all the animals saw them coming ____ (91) ran away as fast as they could. The tiger never found out that animals were really frightened of him and the fox.

89.a. righten

b. quite friendly

c. very angry

d. rather sad

e. very strong

90.a. if

b. so

c. because

d. before

e. when

91.a. he

b. she

c. it

d. they

e. their

92.Desi : Ali, Ive got good news for you. Roy, the crazy guy, has got the personal manager job.

Ali : What?

What does Alis expression mean?

a.An agreement

b.A surprise

c.A question

d.A refusal

e.An objection

93.Mr. Joy : How is your final Exam, Indra?

Indra : I passed with flying colors, I got 95 for the test.

Mr. Joy : ___ .

a.I agree with you

b.Im very proud of you

c.I dont believe it

d.Im disappointed with you

e.You are very great

94.Ariel : Do you know the result of the game?

Sunu : Not yet. The announcement __ twice.

a.postponed

b.will be postponed

c.was postponed

d.have been postponed

e.was being postponed

95.Dona : Where did you buy this new dress?

Dini : I bought it in Matahari department store. Why?

Dona : It seems very beautiful and suit on you.

Dini: ________.

a.Dont be silly

b.Are you sure

c.Thank you

d.I dont believe it

e.You are very kind to me

96.Isna : Whats wrong with you? You didnt come to my wedding party yesterday.

Atik : Im sorry. I have to accompany my husband to the dentist

From the dialogue we can conclude that__ .

a.Isna invited Atik to her wedding party

b.Isna didnt invite Atik to her wedding party

c.Isna will invite Atik to her wedding party

d.Atik didnt know it so she didnt come

e.Atik came to the party with her husband.

97.Manager :Why was Yoga absent yesterday?

Jack : What did the manager want to know, Tari?

Tari : He wanted to know ___ .

a.if Yoga was absent

b.why Yoga was absent

c.why was Yoga absent

d.whether Yoga has been absent

e.why Yoga had been absent

98.Yusuf:Do you feel like coming to my birthday party next weekend?

Septi:Id love to but Im afraid I cant

I have to take my parents to my brothers house in Jakarta

What does Septi mean with her statement?

a.She declines the invitation

b.She wants to come to the party

c.She approves of the invitation

d.She doesnt like the party

e.She object to the invitation

99.Mother:Have you washed the dishes?

Rini:Sorry, I cant hear you Mom?

Mother:I asked you ____ the dishes.

a.have you washed

b.had you washed

c.if you had washed

d.whether you can wash

e.whether you have washed

100.Amir:Has Mother finally decided what to buy for herself?

Riko:I dont know, lets ask her what ___.

a.does she want to buy

b.did she want to buy

c.will she buy

d.does she buy

e.she wants to buy

KUNCI JAWABAN 50 SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 10 SEMESTER 2

51.A

52.B

53.E

54.D

55.B

56.E

57.A

58.D

59.E

60.E

61.E

62.E

63.B

64.C

65.C

66.A

67.B

68.B

69.D

70.E

71.D

72.C

73.E

74.A

75.C

76.E

77.A

78.A

79.B

80.A

81.D

82.D

83.C

84.A

85.B

86.B

87.C

88.B

89.C

90.E

91.D

92.B

93.B

94.C

95.C

96.A

97.E

98.A

99.C

100.E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>